Hrvatska je u prosincu 2023. zabilježila godišnji porast prometa od 8,9%, u odnosu na prosinac 2022., čime je svrstana među zemlje Europske unije s najvećim rastom prometa u maloprodaji. Na godišnjoj razini, promet u maloprodaji u prosincu je pao za 0,8% u Eurozoni te za 0,7% na razini EU. Promet u trgovini hranom, pićima i duhanom pao je za 1% u eurozoni te 0,7% na razini EU. S druge strane, zabilježen je porast prometa u maloprodaji neprehrambenih proizvoda i to za 0,1% u eurozoni te za 0,4% u EU.

Godišnji pad prometa

Najznačajniji godišnji pad prometa zabilježen je u prosincu u Sloveniji i to za 15%. Nadalje, pad je zabilježen u Estoniji za 4,2% te Slovačkoj za 3,8%.

Godišnji rast prometa

Među članicama EU, Hrvatska je zabilježila najveći porast prometa, za 8,9% u odnosu na prosinac 2022. U studenome je promet povećan za 6,4%. Odmah nakon Hrvatske, rast su zabilježili Cipar od 3,8% te Španjolska od 3,4%. U Eurozoni je promet u maloprodaji u prosincu pao za 1,1% u odnosu na studeni, a u EU za
1%. Pad prometa od 1,6% zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhana u Eurozoni te za 1,8% na razini EU. Promet na benzinskim postajama u EU je stagnirao, dok je u Eurozoni pao za 0,5%.

Države s najvećim padom prometa

Prema sezonski prilagođenim podacima, Slovenija, Danska i Luxembourg doživjele su najveći pad prometa. U Sloveniji je zabilježen pad od 3,6%, Danskoj 3,2%, a u Luxembourgu je promet pao za 3,1%.

Države s najvećim rastom prometa

Najznačajniji rast prometa među članicama EU zabilježen je u Slovačkoj i to za 2%. Nakon toga slijede Hrvatska i Mađarska čiji je rast bio 1,4%. U studenome s rastom prometa od 2%, Hrvatska je također bila u skupini zemalja s najvećim porastom na mjesečnoj razini. Rast prometa zabilježen je i u Portugalu i to za 0,7%.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 7. veljače 2024.)