Hrvatski građani su u 2022. godini obavili ukupno 682,34 milijuna kartičnih platnih transakcija ili 13,1% više nego u  2021., ukupne vrijednosti od 230,67 milijardi kuna ili 14,6% više.

Promjene u kartičnom plaćanju zasnovano na napretku tehnologije

Na domaćem kartičnom tržištu posljednjih godina dolazi do promjena zasnovanih na tehnologijama koje utječu i na načine plaćanja. Neki od promjena su: dodavanje kartica u različite digitalne novčanike kojima se plaća roba i usluge, koriste se aplikacije koje omogućuju podjelu troškova pri plaćanju, rabe se pametni satovi za iniciranje plaćanja i sl.

Sve češće se platna kartica upotrebljava za kupovinu putem interneta. U posljednje tri godine ukupan broj transakcija kupnje robe i usluga platnim karticama preko interneta ili mobilnog telefona povećao se za 30%, a vrijednost čak za 48%, na 7,25 milijardi kuna.

Isto tako, kao posljedica kontinuiranog rasta kartičnih plaćanja i sve brojnijih inovativnih metoda plaćanja koje se zasnivaju na kartičnim tehnologijama, u posljednjih nekoliko godina primijećen je trend laganog, ali konstantnog porasta udjela broja transakcija plaćenih platnim karticama u odnosu na broj transakcija plaćenih gotovinom.

Potrošači u RH sve češće odabiru platnu karticu kao sredstvo plaćanja računa (posebno računa s većim iznosima) te bi udio računa plaćenih karticom uskoro mogao biti veći od jedne trećine.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 12. srpnja 2024.)