U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,8% na godišnjoj razini, što ukazuje na usporavanje gospodarskog rasta u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Državni zavod za statistiku objavio je izvješće o prometu u maloprodaji, a prema kalendarski prilagođenim podacima potrošnja je pala za 0,8% u odnosu na prethodni mjesec, a po istoj stopi pala je i na godišnjoj razini.

Promet u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima ponovno je pao za 1,7% na godišnjoj razini, dok je promet u trgovini neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 3,5%.

U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1%.

Gospodarski rast dodatno je usporen. Pad potrošnje i industrijske proizvodnje ukazao je na daljnje usporavanje gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine. U trećem tromjesečju bruto domaći proizvod porastao je 5,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od krize urokovane korona virusom, no to je bio sporiji rast nego u drugom tromjesečju prošle godine, kada je BDP porastao 8,7%. 

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.