Pokrenuta procedura razvoja 5,5 GW novih solara i vjetroelektrana

By Published On: 6 studenoga, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Pokrenuta procedura razvoja 5,5 GW novih solara i vjetroelektrana

Kroz dva mjeseca, očekuje se da će od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja biti zatraženo energetsko odobrenje, koje predstavlja ključni dokument za razvoj OIE u Hrvatskoj, za oko 5,5 GW projekata obnovljivih izvora energije. Isto toliko projekata je u proteklih nekoliko mjeseci zatražilo neslužbeno mišljenje o mogućnosti priključenja na mrežu od HOPS-a i HEP ODS-a. Ishođenje navedenog dokumenta i administrativne procedure koje traju 90 dana, jedan su od bitnih preduvjeta za energetsko odobrenje.

Proces razvoja projekata OIE, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, započinje traženjem EMP-a koji je donesen 2021. godine. Međutim, zbog kašnjenja podzakonskih akata ovu administrativnu proceduru nije bilo moguće započeti prije rujna 2023. godine.

Do 21. rujna u HEP ODS je stiglo 114 zahtjeva za dostavu podataka zbog izrade elaborata mogućnosti priključenja snage 610 MW, a HOPS je zaprimio 53 zahtjeva ukupne snage 4.840 MW.

Projekata obnovljivih izvora energije vjerojatno bi bilo još i više da HOPS u zadnji čas nije kao uvjet postavio da se zemljište na kojem se razvija projekt mora nalaziti u prostornom planu. Međutim, mnogi investitori tek moraju uključiti planirane projekte u prostorne planove pa će s EMP-om i procedurom ishođenja energetskih odobrenja krenuti nešto kasnije.

Kada se dobije EMP i energetsko odobrenje, ulagači u OIE bi trebali zatražiti priključenje na mrežu i potpisati ugovor s HOPS-om ili HEP ODS-om. Cijeli proces traje godinu dana, no cijena ugovora je ulagačima nepoznata jer HERA i dalje nije donijela jediničnu cijenu priključenja, iako je bilo najavljeno da će se donijeti u rujnu.

Nepostojanje cijena priključenja mnogo je veći problem projektima koji su energetsko odobrenje dobili po prijelaznim odredbama Zakona o tržištu električne energije. Bez tog podatka se ne može potpisati ugovor o priključenju na mrežu i krenuti naprijed s razvojem projekata, dok im paralelno teče rok od pet godina u kojem moraju prema zakonu izgraditi energetsko postrojenje.

Izvor:
Lider Media (Objavljeno: 5. listopada 2023.)