Raspoloženje potrošača u Hrvatskoj

Nakon pogoršanja raspoloženja potrošača početkom godine, u veljači je došlo do stabilizacije raspoloženja hrvatskih potrošača. U siječnju se indeks raspoloženja potrošača smanjio za 1 bod u odnosu na kraj 2023. godine.

Raspoloženje u eurozoni

Osim u Hrvatskoj, raspoloženje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni se također poboljšalo. Prema izračunu Europske Komisije, u veljači se indeks očekivanja potrošača u eurozoni povećao za 0,6 bodova u odnosu na siječanj. Indeks očekivanja sada iznosi -15,5 bodova.

Stanje u EU

Nakon iznenadnog pogoršanja raspoloženja potrošača na početku godine kada se indeks smanjio za 1 bod, u veljači je raspoloženje potrošača u EU postalo optimističnije. Indeks je u veljači porastao za 0.4 bodova, odnosno iznosio je 15,8 bodova.

S druge strane, vrijednost indeksa u siječnju gotovo je bila nepromijenjena u odnosu na prosinac 2023. Obje vrijednosti su mnogo ispod dugoročnog prosjeka.
Istraživanje o raspoloženju potrošača napravljeno je za 25 zemalja EU-a koje pokrivaju 98% osobne potrošnje u eurozoni te 97% u EU.

Izvor:
Ja Trgovac (Objavljeno: 22. veljače 2024.)