Učinkovitost solarnih panela veća za čak 250%

By Published On: 28 travnja, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Učinkovitost solarnih panela veća za čak 250%

Perovskit

Američki znanstvenici ostvarili su velik pomak u proizvodnji solarne energije. Perovskitni materijali imaju potencijal zamijeniti silicij u tehnologiji solarnih panela jer su jeftiniji za proizvodnju i bolji u apsorpciji oblika svjetla veće energije. S druge strane imaju i nedostatak, jer znanstvenici još uvijek smišljaju kako te materijale učiniti stabilnijima i dugotrajnijima.

Znanstvenici su u novoj studiji ipak uspjeli znatno poboljšati učinkovitost određene vrste perovskita, poznatog kao perovskit olovo-halid. Kombiniranjem perovskita sa supstratom od metala umjesto stakla učinkovitost pretvorbe svjetla povećana je za čak 250%.

Perovskiti bi mogli postati primarni materijali u solarnim panelima

Iako ima još dosta posla da se navedena tehnologija prenese iz laboratorija u stvarnu solarnu ploču, to je još jedan pokazatelj da bi perovskitne kristalne strukture uskoro mogle biti primarni materijali koji se koriste kada je riječ o povećanju proizvodnje solarne energije.

Dugotrajnost perovskita glavni je nedostatak za njihovu široku primjenu. Ali, postoji još opcija poboljšanja u načinu na koji se metali mogu kombinirati s perovskitima, što rezultira boljom kontrolom nad solarnim pločama i načinom na koji pretvaraju svjetlost u električnu energiju.

Dio privlačnosti perovskita je to što postoji više izbora metala i halogenida koji bi mogli pridonijeti njihovoj proizvodnji. To bi moglo biti osobito važno jer znanstvenici pokušavaju pronaći alternative koje eliminiraju upotrebu olovnih halogenida, koji su za sada korak ispred drugih kompozitnih materijala, ali imaju zloglasno poznati utjecaj na okoliš.

Izvor:
Zimo; Dnevnik.hr (Objavljeno:  27. veljače 2023.)