Pasivni plastenik ili staklenik, radi neovisno o konvencionalnoj energetskoj infrastrukturi, poput plina, tople vode i struje. Ovu vrstu poljoprivredne građevine karakterizira smanjeni ekološki otisak jer se ne oslanja na tradicionalne izvore energije.

Umjesto toga, za učinkovito funkcioniranje koristi isključivo održive izvore, u ovom slučaju, samo sunčevo zračenje i prirodnu ventilaciju. Pasivni solarni plastenik oslanja se isključivo na toplinu koju stvaraju sunce i objekti za skladištenje topline, kako bi održali konstantnu temperaturu unutar zaštićenog prostora.

Pasivni plastenik akumulira i skladišti sunčevu energiju

S obzirom na navedeno moglo bi se reći da su negrijani plastenici, kakvih je većina u Hrvatskoj, ustvari pasivni plastenici, no, to nije u potpunosti točno. Za razliku od uobičajenih negrijanih plastenika koji ne raspolažu nikakvim izvorima topline tijekom noći, pasivni solarni plastenik akumulira i skladišti sunčevu energiju tijekom dana i postupno oslobađa energiju, odnosno toplinu, tijekom noći.

Energija se akumulira u vodi kojom su napunjene bačve tamne boje. Voda zagrijana tijekom dana, polako tijekom noći ili kad se temperature snize zrači toplinu natrag u plastenik, a jednolična distribucija topline postiže se pomoću ventilatora za cirkulaciju zraka.

Iz navedenog proizlazi kako je pasivni solarni plastenik isplativija i energetski učinkovitija izvedba običnog plastenika, pogotovo ako ga se usporedi s grijanim plastenicima koji koriste dodatne izvore topline za održavanje optimalnih temperatura u danima sa smanjenim intenzitetom sunčeva zračenja i noću. Navedeno ne samo da štedi novac, već stvara manje otpada i manje materijalnih potreba za rad i održavanje staklenika.

Čest problem s pasivnim solarnim plastenicima je taj što imaju tendenciju pregrijavanja, posebno u najtoplijim ljetnim mjesecima. Ovaj se problem može riješiti ugradnjom ventilatora i ventilacijskog sustava ili izradom ventilacijskih otvora koji se otvaraju namatanjem folije, odnosno krovnih prozora na stakleniku koji se mogu koristiti za reguliranje temperature tijekom najtoplijih sati u danu.

Izvor:
gospodarski.hr (objavljeno: 30. lipnja 2023.)