Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom je pala drugi mjesec zaredom i to na godišnjoj razini, a pad je bio izraženiji nego prethodnog mjeseca, što ukazuje na daljnje usporavanje gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju ove godine. Nacionalni ured za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja pala 1,9% u odnosu na prethodni mjesec, što je pad od 2% u odnosu na studeni prošle godine.

To je već drugi mjesec zaredom da pada proizvodnja, a radi se o strmijem padu nego u listopadu, kada je pala 0,3%. Tri od pet industrija zabilježilo je godišnji pad proizvodnje u studenom, predvođen proizvodnjom energije koja je najviše pala, čak 5,8%.

Pad industrijske proizvodnje ukazuje na daljnje usporavanje gospodarskog rasta.

Istim tempom pada i proizvodnja trajnih dobara za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala za 5,3%.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih dobara porasla je 4,8% na godišnjoj razini, dok je proizvodnja netrajnih dobara porasla 0,9%.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska proizvodnja porasla je za 1,8% na godišnjoj razini. Pad industrijske proizvodnje zabilježen je dva mjeseca zaredom, što ukazuje na daljnje usporavanje gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju ove godine.

U trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,2% na godišnjoj razini. Bilo je to šesto uzastopno tromjesečje kako se gospodarstvo oporavlja od krize uzrokovane Korona virusom, ali je stopa rasta bila sporija nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8.7%.

Izvor:
index.hr (Objavljeno: 29. prosinca 2023.)