Korporativni ugovor o otkupu zelene energije koji se sklapa na pet do deset godina postaje sve popularniji u Europskoj uniji, a dostupan je i u Hrvatskoj. Radi se o ugovorima u kojima se ugovara fiksna cijena čiste, obnovljive energije isporučene u razdoblju na koje se sklapaju.

U vrijeme kad se cijene električne energije mijenjaju iz tjedna u tjedan, kupovina energije iz sigurnih izvora postala je i pitanje nacionalne sigurnosti, a najjeftinijom se pokazala energija proizvedena unutar granica vlastite države.

Takvim se ugovorom obje strane štite od fluktuacije cijena na tržištu, pa i ako se pojave veći problemi na tržištu, postoje mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora.

Korporacije su diljem svijeta od 2010. do 2020. godine kupile 23,7 GW čiste energije putem tih ugovora. No, ruska agresija na Ukrajinu u prvoj polovici 2022. godine zaustavila je rast zbog rekordno visokih cijena električne energije i inflacije.

Prema industrijskim sektorima, najveći kupac zelene energije je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije, a na drugom mjestu je teška industrija.

Takvi će ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti.

Izvor:
vecernji.hr (Objavljeno: 25. ožujka 2023.)