Pad prometa u maloprodaji u Hrvatskoj

Nepogodni ekonomski događaji doveli su do značajnog pada prometa u maloprodaji. Prema izvješću Eurostata, Hrvatska je u listopadu bila među zemljama Europske Unije s najvećim padom prometa u maloprodaji, i to znatno većim od europskog prosjeka. U EU, najveći pad prometa u maloprodaji zabilježen je u trgovinama neprehrambenih proizvoda, čak za 2,1% u odnosu rujan. Slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s padom prometa za 1,3%. Promet je čak blago porastao na benzinskim postajama, za 0,3%.

Među zemljama EU daleko je najviše u listopadu pao promet u maloprodaji u Danskoj, za 9,5%, a slijede ju Švedska i Belgija, s padom prometa za 6,4% i 5,7%. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu pao za 5,1%. Veliki pad prodaje zabilježen je i u Austriji, za 4,6%, a blizu je i Belgija, gdje je promet pao za 3,3%. Promet u listopadu je snažno pao i u Njemačkoj. Kada se isključi inflacija, promet je pao za 2,8%.

Rast prometa zabilježen je u samo pet zemalja: Luksemburgu, s rastom od 2,6%, Cipru, Malti i Portugalu, s rastom od 0,5% te Španjolskoj, s rastom od 0,4%.

Manje se kupovala hrana. Na godišnjoj razini, promet u maloprodaji EU pao je za 2,4%. Najviše je na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 3,6%. Slijedi maloprodaja neprehrambenih proizvoda s padom prometa od 2,6%. Povećan je pak promet u maloprodaji goriva, za 3,3%.