Što je to održivi razvoj i kako ga jednostavno pojasniti? 

Održivi razvoj, najjednostavnije rečeno, podrazumijeva da svaka osoba, poduzeće i država uzima u obzir kakve posljedice svaki njihov korak ostavlja na buduće generacije. Osigurava napredak – put prema boljoj i zelenijoj budućnosti. 

Ali koliko nas zapravo razmišlja o svojoj ili budućim generacijama? O čemu uopće trebamo razmišljati?

Održivi razvoj uključuje društvo, okoliš i gospodarstvo. Oni su međusobno povezani što znači da svaka i najmanja promjena u jednom segmentu ima značajan utjecaj na sva tri segmenta. Primjerice, zagađenje okoliša utječe na razvoj bolesti u društvu što znači manje radne snage u gospodarstvu, a sami time i ukupnu industrijsku proizvodnju i stopu rasta.

__________________

Što se održivim razvojem zapravo pokušava postići?

Njime se nastoji postići sinergija i sklad između sva tri segmenta kako bi se osiguralo rješavanje globalnih problema. Oni se tiču i nas, a ne samo budućih generacija. Ujedno se nastoji postići porast blagostanja za stanovništvo. 

__________________

A koji su to globalni problemi?

Svi smo čuli i znamo za sve njih, ali ne razmišljamo o njima jer možda smatramo da se ne održavaju direktno na nas i da mi nećemo imati nikakve negativne posljedice ne rješavanjem tih problema. Siromaštvo, glad, pandemije, zatopljenje, otapanje ledenjaka, zagađenje okoliša… Sve to ima jako velik utjecaj i na nas danas i na buduće generacije.

Mišljenje “ja kao jedna osoba ne mogu napraviti ništa” nije rješenje. Svaka osoba ima utjecaja i svaki i najmanji korak prema boljem je bitan. 

Zamislite samo da 100 osoba tako napravi samo 1 mali korak… Samo ne baci 1 mali papirić na cestu nego u koš za smeće. To je već 100 malih papirića koji zagađuju naše šume i vode manje. Osim zaštite okoliša, kroz smanjenje otpada ili emisije CO2, moramo razmišljati o resursima koje imamo, a koji su ograničeni. Kako ih racionalno koristiti te kako ih ubuduće supstituirati obnovljivim izvorima ili drugim alternativama.

Solarna energija, hidroenergija ili korištenje alternativnih vrsta prijevoza na kraćim relacijama doprinosi očuvanju okoliša, smanjenju troškova i potrošnje u totalu te očuvanju našeg zdravlja. 

Ne želimo biti generacija koja je uništila svijet. Želimo biti generacija koja ga je spasila te koja će pokušati smanjiti nejednakosti u bogatstvu između ljudi koja nije nikada bila veća, te pružiti svima jednakost izbora bez obzira na spol, rasu, mjesto življenja ili materijalne mogućnosti.

__________________

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” ~ Mahatma Gandhi

__________________