Svjetska trgovinska organizacija (WTO) predvidjela je da će svjetska robna razmjena u prvim mjesecima 2024. godine doživjeti blagi porast. Međutim, optimistična predviđanja mogli bi ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Barometar robne razmjene pokazuje blagi rast

U prosincu 2023. godine barometar robne trgovine iznosio je 100,6 bodova. Bio je skoro nepromijenjen s obzirom na razinu krajem rujna.

Vrijednost barometra od 100 ili više bodova označava blago ubrzanje trgovine u odnosu na vrijednosti u prethodnom razdoblju. Barometar je zamišljen kao pokazatelj koji bi trebao moći ustanoviti promjenu.

Na kraju 2023. godine pokazao je blagi porast, nakon 0,4%-tnog pada u trećem tromjesečju, u odnosu na prethodna 3 mjeseca. Godišnje, trgovina se od srpnja do rujna smanjila za 2,5%. No, sada je najavljeno sniženje procjene kojim se predviđa rast robne razmjene.

Neizvjesnost u trgovini

Trgovina bi se ove godine trebala oporaviti, međutim uz neizvjesnost. Na temelju vrijednosti indeksa u prosincu, predviđa se da bi robna razmjena trebala početi rasti u prvoj polovici 2024. godine.

Koja vrsta prijevoza doživljava rast, a koja usporava?

Indeksi izvoznih narudžbi i zračnog prijevoza tereta pokazuju blago ubrzanje na kraju 2023. S druge strane, indeksi kontejnerskog prijevoza i trgovine sirovina usporenje.

Proizvodnja i prodaja automobila blago su usporile, a trgovina elektroničkim komponentama naglo je pala.

Izvor:
Ja Trgovac ( Objavljeno: 12. ožujka 2024.)