Očekivanja potrošača u Eurozoni u 2024. godini

By Published On: 6 prosinca, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Očekivanja potrošača u Eurozoni u 2024. godini

Potrošači u Eurozoni očekuju rast nominalnih plaća

Prema provedenoj mjesečnoj anketi od strane Europske središnje banke, potrošači u Eurozoni očekuju rast nominalnih plaća za 1,2% u sljedećih 12 mjeseci.

Predviđa se kako bi inflacija u kolovozu 2024. godine trebala biti na razini od 3,5%, a mjesec dana ranije predviđala se inflacija od 3,4%.
Isto tako, očekuje se da bi do ljeta 2026. godine inflacija trebala pasti na 2,5%. To znači da ECB ni za 3 godine ne bi dosegnuo ciljanu razinu rasta cijena u Eurozoni za 2% .

U anketi u srpnju, potrošači su izrekli da očekuju rast nominalnih plaća za 1,1%, a sada su rekli da očekuju rast od 1,2% u idućih godinu dana.

Prema procjenama, nominalna potrošnja porast će za 3,3%, odnosno za 0,1 postotni bod manje, nego što je pokazala prošla anketa.

U sljedećih 12 mjeseci, očekuje se smanjenje gospodarstva Eurozone za 0,8%, što predstavlja nešto snažniji pad od ljetnih prognoza.

Isto tako, stopa nezaposlenosti na kraju ljeta 2024. godine trebala bi iznositi 11,1%, što predstavlja povećanje s obzirom na predviđanja u srpnju.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku: https://jatrgovac.com/

IZVOR: Ja TRGOVAC