Od iduće godine trebao bi na snagu stupiti novi pravilnik o ambalaži, kojim će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvesti povratnu naknadu i za ambalažu volumena manjeg od 0,20 L, višeslojnu (kompozitnu) ambalažu s pretežno papir-kartonskom komponentom kao što je tetrapak i plastičnu ambalažu koja nije od PET-a, primjerice HDPE (polietilen visoke gustoće, kruta plastika) te će se započeti s naplatom malih plastičnih vrećica za voće i povrće.

Nova ambalaža u sustavu povratne naknade

U HDPE plastičnoj ambalaži, u sustav povratne naknade ulaze svi proizvodi koji spadaju pod definiciju “piće”. To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže. To znači da boce za ulja i deterdžente, kao i svi ostali proizvodi koji nisu piće ne ulaze u sustav povratne naknade.

Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0,1 litre ulaze u sustav povratne naknade, kao i one koje su u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre.

Naplata plastičnih vrećica za voće i povrće

Od iduće godine građani će morati plaćati i male, vrlo lagane plastične vrećice, tanje od 15 mikrona, koje se koriste za voće i povrće i drugu rasutu hranu, a trenutno se ne naplaćuju. Ubuduće se moraju naplaćivati potrošačima te se ne smiju izlagati i prodavati na blagajnama. Također na mjestima gdje potrošač u njih stavlja robu mora biti istaknuta njihova cijena, koju će odrediti prodavatelj. Cilj uvođenja naplate tih vrećica je sprječavanje njihova nekontroliranog besplatnog dijeljenja i prekomjernog uzimanja, što često završava bacanjem takvih vrećica u okoliš. Želi se potaknuti korištenje vrećica od alternativnih materijala.

Novi pravilnik se donosi zbog obveze Hrvatske da u nacionalno zakonodavstvo prenese odredbe EU-ovih direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu, te o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš.

Izvor:
Poslovni dnevnik (Objavljeno: 19. studenog 2022.)