Europska komisija odobrila je Hrvatski program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima vrijedan 104 milijuna eura.

Hrvatska je obavijestila Europsku komisiju da namjerava pokrenuti program za potporu energetski intenzivnim poduzećima. Konkretno, planira tim poduzećima smanjiti naknadu za potrošnju električne energije kojom se financira uvođenje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Plaćanjem punog iznosa naknade za obnovljive izvore energije povećava se rizik da određena energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Europske unije s manje ambicioznim klimatskim politikama, a raste i trošak električne energije za energetski intenzivna poduzeća, čime ih se odvraća od elektrifikacije proizvodnih procesa.

Trajanje programa

Odobreni program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije trajati će do 31. prosinca 2028. i biti će otvoren poduzećima, velikim potrošačima električne energije koji su izloženi međunarodnoj trgovini. Korisnici programa imati će uvjet da troše najmanje 500 MWh godišnje.

Smanjenje naknade za obnovljive izvore energije u okviru programa iznositi će najviše 75% i ovisiti će o potrošnji korisnika, pri čemu što je veća potrošnja električne energije, veće je i smanjenje. Nakon primjene smanjenja naknada ne smije biti niža od 0,5 eura po MWh.

Korisnici će morati provesti energetski pregled i određena ulaganja u energetsku učinkovitost, potom ulagati u projekte koji dovode do znatnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova ili najmanje 60% svoje potrošnje pokriti električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Komisija je ocijenila da je ta mjera u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama te utvrdila da je nužna i primjerena za doprinos postizanju ciljeva europskog zelenog plana.

Izvor:
vijest.hrt.hr (Objavljeno: 31. siječnja 2023.)