Niže cijene hrane u ožujku

By Published On: 3 svibnja, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Niže cijene hrane u ožujku

Svjetske cijene hrane spustile su se u ožujku na najnižu razinu u godinu i pol dana, uz pojeftinjenje žitarica i biljnih ulja zahvaljujući obilnoj ponudi i prigušenoj potražnji.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 2,8 boda u odnosu na veljaču, na prosječnih 126,9 bodova, najnižu vrijednost od srpnja 2021. Pad indeksa odražava obilnu ponudu, prigušenu uvoznu potražnju i produljenje sporazuma koji omogućuje izvoz žitarica preko Crnog mora.

Cijene žitarica pale su za 5,6% u odnosu na veljaču, uz 7,1%-tni pad cijena pšenice zbog dobrog uroda u Australiji, poboljšanih uvjeta u EU, obilne opskrbe iz Rusije i kontinuiranog izvoza iz Ukrajine preko luka na Crnom moru. Pojeftinio je i kukuruz, za 4,6%, zbog prognoza o rekordnom urodu u Brazilu. Cijene riže pale su za 3,2%, što je najvjerojatnije potaknuto skorom žetvom kod ključnih izvoznika, uključujući Indiju, Vijetnam i Tajland.

Biljna ulja pojeftinila su 3,0% u odnosu na veljaču, a u odnosu na prošlogodišnji ožujak cijene su im niže za 47,7%, zbog obilne ponude i prigušene potražnje.

Iako su cijene na svjetskoj razini pale, još su uvijek vrlo visoke i rastu i dalje na domaćim tržištima, što predstavlja dodatne izazove za sigurnu opskrbu hranom. To posebno vrijedi za zemlje u razvoju koje uvoze hranu, a stanje pogoršava deprecijacija njihovih valuta u odnosu na američki dolar ili euro i sve veći teret duga.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su u ožujku više za 0,8% nego u veljači, poduprte solidnom potražnjom za maslacem.

Šećer je pak poskupio 1,5%, što znači da su njegove cijene dosegnule najvišu razinu od listopada 2016. godine, potaknute zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Indiji, Tajlandu i Kini.

Blago je poskupjelo i meso, za 0,8%, odražavajući više interne cijene govedine u SAD-u zbog očekivane slabije ponude i poskupljenje svinjetine u Europi uoči blagdana.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

Izvor: Ja TRGOVAC