Mali trgovci: ograničenje marže, a ne cijena

By Published On: 29 studenoga, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Mali trgovci: ograničenje marže, a ne cijena

Zadnjim paketom mjera koje je donijelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ograničene su cijene nekih proizvoda, što je male trgovce stavilo u nepovoljan položaj zato što oni nemaju iste nabavne cijene kao trgovački lanci. Slijedom toga, mali trgovci postaju nekonkurentni. Kako bi se izborili za sebe, ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži da se cijene ograniče postavljanjem granice za visinu marže, a ne za finalnu cijenu proizvoda.

Isto tako situacija u kojoj je konačna cijena proizvoda manja od nabavne cijene nije u skladu sa Zakonom o trgovini, koji smatra prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s PDV-om nepoštenom.

Kao posljedica ograničavanja cijena, pojedini mali trgovci su odlučili povući neke proizvode iz svog asortimana zbog trpljenja velikih gubitaka.

Hrvatska gospodarska komora smatra da je izmjena odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini nužna. Predlažu da se trgovcima ograniči marža na pojedine proizvode, a ne finalne cijene proizvoda.

Isto tako, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja upućen je zahtjev da se svakom poduzetniku omogući potpuno samostalno određivanje radnog vremena prodajnog objekta. Naglasak je stavljen na obrtnike koji posluju na grobljima i svetištima koji su vezani uz crkve te suvenirnice. Navedeni obrtnici su orijentirani na dane kada građani u najvećoj mjeri posjećuju ta mjesta tj. nedjeljama i blagdanima.

Groblja i svetišta nisu obuhvaćena izuzecima od primjene ograničenja rada nedjeljom te imaju, kao i svi ostali trgovci, mogućnost odabrati 16 radnih nedjelja, što dovodi do zabrinutosti za opstanak poslovanja. Problem leži u činjenici kako ove vrste prodaje se ne može očekivati prelijevanje prometa u druge dane u tjednu, kao kod ostalih.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 10. listopada 2023.)