Kad je riječ o rješavanju energetske krize, napredak je vidljiv zahvaljujući nizu agresivnih mjera Europske unije. Europska komisija radi na strukturnoj reformi kako bi odvojila cijene plina od cijena električne energije, dogovorila mjere za smanjenje potražnje za plinom i električnom energijom tijekom razdoblja najvećeg opterećenja i ubrzala razvoj obnovljivih izvora energije.

Sve inicijative Europske unije trebale bi pomoći stabilizaciji situacije i snižavanju cijena. Međutim, postoji zabrinutost zbog sljedeće zime. Imamo dovoljno plina ove zime, skladišta su puna, ali većinom je ruski plin. A što će biti iduće godine? Iz tog razloga treba istražiti alternativne rute kako bi se skladišta popunila do sljedeće zime.

Potpredsjednik Europske komisije tvrdi da mjere Hrvatske nisu dobro usmjerene. Mjere koje su poduzele Hrvatska i druge države članice Europske unije, za potporu stanovništvu i gospodarstvu u uvjetima visokih cijena energije, nisu bile dobro ciljane u 70% slučajeva.

Potpora mora biti bolje usmjerena na one kojima je pomoć najpotrebnija. Loše usmjerene mjere su fiskalno skupe, ne pružaju odgovarajuću zaštitu za one koji su najpotrebitiji, ne daju poticaje za štednju energije i dovode do sukoba između monetarne i fiskalne politike.

Europska komisija kao učinkovitu mjeru predlaže sustav u kojem će građanima i tvrtkama, kojima je to najpotrebnije, biti subvencionirana potrošnja energije do određene razine, nakon čega će se plaćati po tržišnim cijenama. To stvara poticaj za uštedu energije.

Takvo bi rješenje pomoglo boljem ciljanju subvencija jer potiče manju potrošnju, fiskalno je održivije i ne potiče inflaciju.

Izvor:
index.hr (Objavljeno: 21. prosinca 2022.)