Dominacija kineskih panela na tržištu ugrožava europske proizvođače

By Published On: 29 svibnja, 2024Categories: Solarne elektraneTags:
Dominacija kineskih panela na tržištu ugrožava europske proizvođače

Povoljni Kineski solarni paneli i oprema

Europski proizvođači solarne opreme trenutno se suočavaju s velikim izazovima zbog znatno povoljnijih Kineskih solarnih panela i opreme. Međutim, ako bi se zabranio uvoz, usporila bi se energetska tranzicija.

Europski proizvođači solarne opreme u problemima

Industrija opreme za solarne elektrane trenutno se suočava s krizom, a razlog je sve veća ponuda kineske solarne opreme, koja ruši cijene i isplativost europske proizvodnje. Domaća proizvodnja jednostavno ne može konkurirati cijenama 40 % jeftinijem uvozu solarnih panela.

Proizvodnja solarnih panela u Kini ugrožava europske proizvođače solarnih panela i opreme

Kineski solarni paneli i oprema ugrožavaju gotovo 430 Europskih proizvođača solarne opreme

Europski proizvođači traže zaštitu od kineskog uvoza, međutim zabrana uvoza kineske opreme za solarne elektrane usporila bi zelenu tranziciju. Europa je u prošlom desetljeću bila predvodnica u proizvodnji solarnih panela, međutim sada se suočava s velikim izazovima. Gotovo 430 proizvođača solarnih panela na području EU je ugroženo. U Njemačkoj su čak i najveći proizvođači primorani obustaviti proizvodnju.

Traži se rješenje problema povoljnog kineskog uvoza

Cilj EU je do kraja desetljeća ostvariti 42 %-tni udio obnovljive energije. U Briselu se traži rješenje kojim će se riješiti problem povoljnog uvoza kineskih solarnih panela i druge opreme, ali koje neće usporiti zelenu tranziciju. Donošenjem novog zakona želi se nastaviti zelena tranzicija, čuvajući konkurentnost i inovativnost domaće industrije u tom sektoru.

Kina ugrožava europske proizvođače, ali bez nje ne možemo

Kina je predvodnica u proizvodnji solarnih panela, ali i sirovinama za njihovu proizvodnju. Pokriva gotovo 80 % potreba svjetskog tržišta.

Sada dolazimo do velike dileme. S jedne strane, europske proizvođače ugrožava kineska proizvodnja, a s druge, ona je nužna da bi se zacrtani europski planovi za ugradnjom solarnih elektrana ostvarili.

Investitorima najbitnija isplativost projekata

Pri upuštanju u svaki projekt, investitori dominantno gledaju isplativost projekata. Poznato je kako je kWh kojeg proizvede solarna elektrana danas najjeftiniji kWh električne energije. Solarne elektrane mogu se postaviti na krovove kuća, zgrada, balkone, poljoprivredna zemljišta, na plutajuće površine i razna druga mjesta.

Dok se iz Brisela ne dobije konkretno rješenje, mi samo možemo međusobno diskutirati koje je najbolje rješenje.

Izvor:
ba.ekapija.com (Objavljeno: 4. svibnja 2024.)