Ulaganje u energetsku učinkovitost doma na prvu se čini kao skupa investicija. Međutim, ulaganjem se dugoročno smanjuju računi za režije i ostvaruju znatne uštede. Za početak, investiranje ne mora biti značajno. Počnite malim koracima. Da treba gasiti svjetla u prostorijama u kojima se ne boravi, uče nas od malih nogu. Međutim, važno je i kakvu žarulju koristimo u kućanstvu.

Umjesto običnih žarulja, dobro je koristiti LED žarulje jer imaju veću učinkovitost. Usporedbe radi, žarulja snage 60 W, koja je upaljena 10 sati troši 0,60 kW/h energije, dok LED žarulja troši čak 6 puta manje. Drugim riječima, ulaganje u LED žarulju isplatit će se za najmanje 2 mjeseca s obzirom na to da joj je životni vijek i do 25 puta veći nego žarulji sa žarnom niti.

Aparati A+++ i produžni kablovi na sklopku

Veliku stavku u potrošnji struje nose električni aparati pa čak i oni koji se nalaze u “sleep” modu kao što su laptopi, punjači ili TV. Kako bi se smanjila potrošnja, bilo bi dobro uložiti u produžne kablove sa sklopkom koju treba isključiti za vrijeme nekorištenja uređaja. Pri kupnji većih aparata kao što su hladnjaci, perilice, sušilice dobar su odabir oni s oznakom A++ ili A+++.

Učinkovita stolarija i fasada

Kvalitetna stolarija i dobra fasadna izolacija smanjuju troškove grijanja zimi, a ljeti hlađenja. Svaka toplinsko-izolacijska obloga ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir optimalne vrste izolacije uvjetovan je karakteristikama pojedinog objekta.

Kako bi se postigle najveće uštede, trebalo bi izvršiti potpunu sanaciju svih elemenata objekta: vanjskih zidova, otvora (prozora, vrata), podova i krova. Premda je ovo investicijski skup zahvat, može osigurati uštede i do 70% energije za grijanje i hlađenje, a uz državne subvencije i poticaje period povrata investicije može se isplatiti za 15 godina.

Solarna elektrana

Ulaganje u solarne elektrane jedan je od najboljih investicija čijim postavljanjem se mogu ostvariti uštede za struju i do 85%, a povrat investicije vidljiv je za 6-8 godina. S obzirom na to da se očekuje rast cijena električne energije, isplativost investicija bit će i brži. Uz to, država svake godine dodjeljuje subvencije kako bi se potaknulo postavljanje solarnih elektrana u kućanstvima.

Maksimalna učinkovitost solarne elektrane je barem 20 godina, ali elektrane proizvode energiju i nakon toga razdoblja, ali uz smanjenu učinkovitost.

Izvor:
Večernji list (Objavljeno: 5. veljače 2024.)