Je li usporavanje inflacije donijelo i niže cijene uskrsne košarice?

By Published On: 29 ožujka, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Je li usporavanje inflacije donijelo i niže cijene uskrsne košarice?

Cijena uskrsne košarice skuplja za 16-21%

Prema procjeni nezavisnih hrvatskih sindikata, ovogodišnja cijena uskrsne košarice za tročlanu obitelj skuplja je 16 – 21%, ovisno o kategoriji.

U mjesečnoj potrošnji kućanstava, hrana je kategorija koja zauzima najveći udio potrošnje. Na hranu se izdvaja 26% dohotka, a u kućanstvima s nižim prihodima taj postotak raste. U siromašnijim kućanstvima prelazi i 50% mjesečnih primanja.

Za izračun uskrsne košarice nezavisni sindikati pratili su kupljenu hranu koja se konzumira od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, a košarice su podijeljene na:

  1. skromnu
  2. srednju
  3. bogatiju

Sastav košarice razlikuje se po vrsti mesa i ribe i pojedinih kategorija, primjerice, kolači, slatkiši i pića. Cijene su promatrane u trgovačkim lancima i na tržnicama. Za izračun je korištena prosječna cijena za proizvode različitih i istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama.

Bogatija uskrsna košarica

Prema izračunu, cijena bogatije košarice iznosi 395,55 eura, odnosno 21% više nego prošle godine, kada je iznosila 327,80 eura.

Ova košarica sadrži skuplju hranu koja se tradicionalno konzumira za Uskrs, primjerice bakalar, teletina, janjetina i kuhana šunka. Za juhu se predviđaju skuplji dijelovi junetine.

Srednja uskrsna košarica

Srednja košarica koštala je 237,47 eura, odnosno 17% više nego prošli Uskrs, kada je iznosila 116,60 eura.

Ova košarica od tradicionalne hrane sadrži jeftiniji oslić, odojak i rolanu šunku. Za juhu se predviđaju jeftiniji dijelovi junetine.

Skromna uskrsna košarica

Skromna košarica iznosi 116,60 eura, tj. 16,31% više, kada je koštala 100,25 eura. Ova košarica sadrži samo osnovne proizvode koji se konzumiraju tijekom uskrsnih dana i sadrže samo skromna pića. Ne sadrži slatkiše i grickalice.

Od tradicionalne hrane, sadrži jeftinije dijelove svinjetine (primjerice sušenu lopaticu) i najjeftiniju vrstu ribe (srdelu) te kokoš za juhu.

Inflacija usporava, a cijene rastu?

Premda podaci DZS-a pokazuju usporavanje inflacije, cijene hrane i dalje rastu više od stope inflacije. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su prosječno bile više za 4.1% u odnosu na veljaču 2023.

Na godišnjoj razini cijene hrane, pića i duhana porasle su za 5.4%, a na mjesečnoj razini rast je bio 0,5%.

Povrće jeftinije, meso skuplje

Analize cijene hrane, pokazale su da su povrće i jaja jeftiniji nego prošle godine, a meso skuplje. Isto tako, ove godine je puno manji broj uskrsne hrane na akcijama.

Izvori:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 26. ožujka 2024.)
Index.hr (Objavljeno: 29. ožujka 2024.)