Investicije u OIE donose ekonomski rast

By Published On: 3 lipnja, 2024Categories: Gospodarski trendoviTags:
Investicije u OIE donose ekonomski rast

Obnovljivi izvori energije su u 2023. godini imali važnu ulogu u svjetskoj ekonomiji. To nam potvrđuje činjenica koja kaže da su ulaganja u OIE donijela prihod od oko 200 milijardi dolara, što predstavlja porast od 75 %, u odnosu na 2022. godinu.

Rast proizvodnje opreme za elektrane

Obnovljivi izvori energije pridonijeli su globalnom rastu BDP-a od 4 % i 10 %-tnom rastu globalnih investicija. Investicije u solarne elektrane povećale su se više od 2 puta te su iznosile oko 80 milijardi dolara.

Proizvodnja baterija

Proizvodnja baterija porasla je za oko 60 % te je 2023. godine iznosila 100 milijardi dolara. Zanimljiva je činjenica da je dvije trećine novih kapaciteta energije poteklo upravo iz čistih izvora. Više od 40 % investicija bilo je usmjereno na objekte koji bi trebali početi s radom u 2024. godini, a gotovo 70 % njih, bilo je usmjereno na proizvodnju baterija.

Proizvodnja baterija imala je rekordnu proizvodnju u 2023. godini, kada je iznosila više od 800 gigavat/sati. To predstavlja rast od 45 % u odnosu na godinu ranije.

Zakoni zaslužni za rast ulaganja u OIE

Na razini SAD-a, EU, Kine i Indije, proizvodnja čiste energije doprinijela je rastu BDP-a. Jedinim dijelom to je zasluga zakonskih propisa. Primjerice, Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u, ili paket Fit for 55 u Europi.

Paket Fit for 55, je plan Europske unije za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 % do 2030. godine, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u koji je donesen 2022. godine, svoj cilj želi ostvariti kroz financijske poticaje kao što su porezni krediti, kako bi privatni investitori bili motivirani za ulaganja.

Stanje u Kini

Kina je u 2023. godini zabilježila rast BDP-a od 5 %, a za rast najzaslužnija su:

  1. ulaganja u OIE
  2. prodaja opreme
  3. prodaja električnih vozila

Iako je tri četvrtine investicija u OIE poteklo iz Kine, to predstavlja pad u odnosu na 2022. godinu. To je zbog rasta investicija u drugim regijama, osobito kada su u pitanju baterije, zbog čega su tehnologije čiste energije i u drugim zemljama bile dio porastu BDP-a.

Oko 36 milijuna ljudi radi u lancima opskrbe čiste energije, što samo dokazuje kakav značaj imaju OIE, a očekuje se samo još veći rast.

Izvor:
energetski portal (Objavljeno: 7. svibnja 2024.)