Hrvatski poduzetnici svoje vještine ocijenjuju četvorkom

By Published On: 20 listopada, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Hrvatski poduzetnici svoje vještine ocijenjuju četvorkom

Agencija Ipsos provela je istraživanje u sklopu Mastercardovog projekta Uplift, koji donosi uvid u soft skills odnosno meke vještine poduzetnika.

Rezultati istraživanja istaknuli su sljedeće vještine poduzetnika kao najpoželjnije:

  • sposobnost rješavanja problema
  • organizacijske vještine
  • vođenje odnosa s klijentima
  • sposobnost nošenja sa stresnim situacijama
  • informatička pismenost
  • pregovaračke vještine.

Kao manje važne vještine poduzetnika istaknule su se:

  • poznavanje računovodstvenih procesa
  • marketing i odnosi s javnošću
  • razumijevanje i provođenje ekološke, društvene i etičke odgovornosti u poslovanju.

Marketinške vještine poduzetnika najvažnije u turizmu

Istraživanje je provedeno na uzorku mikro, malih i srednjih poduzetnika, ali i posebno na uzorku poduzetnika u turizmu. Tu se pokazala razlika u preferiranim vještinama s obzirom na okosnicu poslovanja.

U malim i srednjim poduzećima cijene se znanja iz računovodstvenih procesa te odgovornost u poslovanju, a onima u turizmu važnije su kompetencije iz marketinga i odnosa s javnošću.

Ocjenjivanje vlastitih kompetencija

Od ispitanika se tražila procjena i ocjenjivanje vlastitih kompetencija. Rezultati su pokazali kako se, u prosjeku, sve ispitane kompetencije ocjenjuju četvorkom. Najveći udio ispitanika, njih 92% smatra se izrazito kompetentnim u rješavanju problema, dok se 90% njih smatra vrlo dobrim ili odličnim u vođenju odnosa s klijentima. Vrlo dobrim se smatraju i u organizacijskim vještinama, ali i u sposobnostima kreativnog razmišljanja te nošenja sa stresom.

Ispodprosječnom ocjenom ocijenili su svoje poznavanje zakonskih okvira, računovodstvene procese i za provođenje ekoloških, društvenih i etičkih praksi.

Najlošije područje u kojem se snalaze naveli su marketing i odnose s javnošću – samo 60% ispitanika smatra da su u tome vrlo dobri ili odlični.

Osobe sa završenim postdiplomskim studijem ili doktoratom značajno su bolje ocijenile na svim analiziranim kompetencijama.

Poduzetnici su naveli kako su poznavanje zakonskih okvira, pregovaračke sposobnosti te sposobnost nošenja sa stresnim situacijama, vještine koje su im vrlo važne no to su ujedno i vještine u kojima vide prostor za unapređenje.

Edukacija koja nudi stručna i “meka” znanja

S ciljem pružanja stručnih i mekih znanja mikro, malim i srednjim poduzetnicima, Mastercard je pokrenuo projekt Uplift čija je treća sezona upravo aktualna. U sklopu projekta pokrenuta je Uplift akademija, obrazovni program namijenjen MMSP.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 25. rujna 2023.)