Hrvatska usvojila pravni okvir za agrosolare

By Published On: 8 rujna, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Hrvatska usvojila pravni okvir za agrosolare

Pravni okvir za agrosolare

Kako bi se olakšalo postavljanje agrosolara, Vlada Republike Hrvatske nedavno je donijela zakonski okvir za uvođenje agronaponskih postrojenja koji definira agronaponska postrojenja i područja na kojima se mogu postavljati. Nova zakonska regulativa omogućit će davanje zelenog svjetla za agrosolare čak brže od običnih solarnih panela.

U Hrvatskoj postoji velik interes investitora, ali u isto vrijeme i snažan otpor. Zbog toga, OIE Hrvatska organizira brojne radionice, okrugle stolove i savjetovanja kako bi informirali javnost o prednostima i potencijalu agrosolara u Hrvatskoj.

Lokacije postavljanja agrosolara

Sukladno novom pravilniku, agosolare se može postavljati na poljoprivredna zemljišta i neiskorištene parcele. To uključuje i lokacije na kojima se nalaze trajni nasadi kao što su vinogradi i maslinici. Svaki poljoprivrednik može instalirati agrosolare na vlastitoj zemlji.

Potencijal za postavljanje agrosolara u Hrvatskoj neravnomjeran je. Na primjer, u Slavoniji ima puno potencijala za ovu vrstu instalacija te postoji velika dostupnost mreže.

Svjetla predviđanja

Hrvatska ima potencijal za razvoj 3 GW agronaponskih projekata, a interes za agrosolarima raste.

Ove godine očekuju se veliki projekti. Trenutno je u izradi nekoliko projekata komunalne razine koji uključuju najveće instalacije od 3 MW i 10 MW. One će vjerojatno postati prvi solarni nizovi u zemlji uz potporu ugovora o kupnji električne energije.

Hidroenergija čini oko polovicu hrvatske proizvodnje električne energije, a vjetar oko 14%. Na kraju prošle godine solarna energija u hrvatskom energetskom miksu činila je 0,5% udjela ili oko 224 MW. No, već krajem lipnja dosegnula je 2% tj. 306 MW.

Izvor:
pv-magazine.com (Objavljeno: 28. srpnja 2023.)