Hrvatska po korištenju sunčeve energije tek na 26. mjestu u EU

By Published On: 16 lipnja, 2023Categories: Solarne elektraneTags:
Hrvatska po korištenju sunčeve energije tek na 26. mjestu u EU

Hrvatska je po korištenju sunčeve energije tek na 26. mjestu u Europskoj uniji, ima instalirano tek oko 220 megavata (MW) fotonaponskih sustava, no zadnjih se godina uz pomoć poticaja to ipak kreće na bolje, ali 26. mjesto u Europskoj uniji nikako nije dobar podatak s obzirom na solarni potencijal naše zemlje.

S druge strane, lani je u zemljama Europske unije instalirano 208 tisuća novih megavata fotonaponskih sustava, od čega je 66% instalirano na mjestu potrošnje električne energije. U tome prednjače Njemačka, Francuska i Danska.

Inače, u zemljama Europske unije udio pokrivenosti ukupne potrošnje električne energije iz fotonaponskih sustava iznosi 7%, dok je on u Hrvatskoj 1%. Hrvatska bi, ako bi željela dostići razinu Europske unije, morala imati tisuću megavata instaliranih fotonaponskih sustava. Do 2030. godine Europska unija će fotonaponskim sustavima pokrivati 15% ukupno instalirane snage za proizvodnju električne energije.

Hrvatska bi morala imati 2.100 megavata fotonaponskih elektrana

Hrvatska bi, ako želi do 2030. godine dostići taj plan razvijenih zemalja Europske unije, morala ukupno imati 2.100 megavata fotonaponskih elektrana. To bi tada bilo 15% ukupne hrvatske potrošnje električne energije, odnosno pokrilo bi aktualnu polovicu uvoza električne energije.

U korištenju obnovljivih izvora energije, Hrvatska je ipak na dobrom putu te je na kraju 2021. godine oko 31,7% ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj namireno iz obnovljivih izvora. U to, doduše, ulaze i hidroelektrane.

U Hrvatskoj je instalirano oko 220 megavata temeljenih na energiji sunca, odnosno fotonaponskim sustavima, a zadnjih se godina stvari kreću na bolje. Kod nas dominiraju manji fotonaponski sustavi snage do 100 kilovata, a postoji i 20 projekata snage veće od jednog megavata.

Izvor:
HRT (Objavljeno: 18. svibnja 2023.)