Hrvatska na začelju EU po udjelu OIE u prometu

By Published On: 24 siječnja, 2024Categories: Održivi razvojTags:
Hrvatska na začelju EU po udjelu OIE u prometu

Hrvatska vrlo dobro stoji s obzirom na udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije, ali druge europske zemlje iz godine u godinu mnogo brže povećavaju svoje udjele, a Hrvatska stagnira ili čak smanjuje udio obnovljivih izvora.

Udio OIE u ukupnoj potrošnji u Hrvatskoj

Prošle godine u Hrvatskoj je udio OIE u ukupnoj potrošnji iznosio 29,3%, gotovo 2%- tna boda manje nego u 2021. godini. No, Hrvatska je i dalje prilično dobro rangirana među članicama EU te drži 8. mjesto.

Prema Eurostatovim podacima, samo 4 od 27 država su na kraju 2022. godine imale manji udio OIE u ukupnoj potrošnji, nego godinu dana ranije, a to su Italija, Slovenija, Austrija i Hrvatska. Eurostat navedenu statistiku prati još od 2004. godine te je Hrvatska u početku zauzimala 4. mjesto, međutim pretekle su je Danska, Estonija, Austrija i Portugal.

Prije 20 godina zbog velike proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, Hrvatska je bila 4. s obzirom na udio obnovljivih izvora energije, a danas s udjelom od 55% je na 5. mjestu u Europskoj uniji.

Međutim, najlošije stoji s obzirom na udio OIE u prometu, s udjelom od 2,4% čime je na posljednjem mjestu u EU. Prosječni udio OIE na razini EU posljednjih godina je porastao s 1,6% u 2004. godini, na 9,6% u 2022. U Hrvatskoj je taj rast bio znatno manji, s 1 na 2,4%.

Europska unija postavila je zajednički cilj od 29% za udio obnovljive energije koji se koristi u prometu do 2030. Međutim, kako stvari stoje čini se da Hrvatska neće uspjeti dostići taj cilj.

Izvor:
Lider Media (objavljeno: 3. siječnja 2024.)