Online Vacancy Indeks

Online Vacancy Indeks, odnosno OVI je indeks koji mjeri broj online oglasa za otvorena radna mjesta koji je nastao u suradnji s online portalom Moj Posao. Suština indeksa je izvještavati o aktualnom stanju potražnje za radom. Indeks se kreira na temelju prebrojanih novih oglasa, a čiji rokovi prijava završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. Broj objavljenih oglasa izražava se kao indeks zato što se uzima broj oglasa objavljenih samo putem jednog portala.

Rast potražnje za radnicima s niskom i srednjom stručnom spremom

Prema OVI indeksu za 2023. godinu, potražnja za radom je u 2023. porasla za 3,6% u odnosu na 2022. godinu. Potražnja za radom trenutno je na najvišim razinama u povijesti. Rast broja oglasa za posao u 2023. veći je za 37% u odnosu na 2019. godinu. Oglasi kojima se traže radnici s niskom i srednjom stručnom spremom najviše su doprinijeli godišnjem rastu, a potražnja za radnicima s niskom kvalifikacijom te visokom stručnom spremom doprinijeli su rastu samo za 0,5 postotna boda.

Zato se i postotak oglasa sa srednjom stručnom spremom povećao za 1,2 postotna boda, na 61,9%, dok su se udjeli i visoke stručne spreme i niske kvalifikacije smanjili tijekom prošle godine.

Najveći pad interesa za programerima

Trenutno u Hrvatskoj 5 najtraženijih zanimanja su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač. Najbrojniji oglasi za radom su oni u kojima se traže prodavači, skladištari i vozači. Međutim, pao je broj oglasa za programerima, informatičarima, dizajnerima i kuharima.

Na ljestvici najtraženijih zanimanja najviše je pao interes za programerima koji su s 12. mjesta pali na 23. mjesto. S druge strane, teleoperateri su se popeli s 23. na 19., a učitelji s 14. na 10. mjesto. Nadalje, povećao se broj i udio ugovora na neodređeno na 48,2% što predstavlja rast od 4,5% u odnosu na 2023. godinu.

Rast potražnje za radnicima koji se očitovao kroz rast broja oglasa za posao vidljiv je u svim hrvatskim regijama, a posebice u središnjoj Hrvatskoj s udjelom od 58% u ukupnom broju oglasa za posao, odnosno rastom od 2,4 postotna boda.
Rast su zabilježili i sjeverni Jadran s 1 postotnim bodom, istočna Hrvatska s 0,7 te južni Jadran s 0,4 postotna boda.

Jedini pad oglasa za posao vidljiv je za poslove u inozemstvu u nekim zemljama eurozone. Pad iznosi 0,6 postotna boda.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 09. siječnja 2024.)