Geotermalni projekti traže velika ulaganja, ali su isplativi

By Published On: 18 ožujka, 2024Categories: Održivi razvojTags:
Geotermalni projekti traže velika ulaganja, ali su isplativi

Geotermalni izvori energije proteklih su mjeseci doživjeli procvat zahvaljujući aktivnostima Agencije za ugljikovodike te politikama jedinica lokalne samouprave. U Hrvatskoj se nalazi 75 geotermalnih prostora koji posjeduju velik potencijal proizvodnje energije. Međutim, trenutno je u funkciji samo jedna geotermalna elektrana i to na području Bjelovara.

Forum o ekonomskim potencijalima geotermalne energije

Ovog se mjeseca u Bjelovaru održava forum pod nazivom “Ekonomski potencijali geotermalne energije u Republici Hrvatskoj“, kojeg organiziraju društvo ekonomista i Rotary klub Bjelovar.

Koristi geotermalne energije

Geotermalna energija ima dvostruku ulogu. Istovremeno može proizvoditi električnu i toplinsku energiju te osigurati ekstrakciju minerala s dodanom vrijednošću, poput litija koji se koristi za proizvodnju baterija.

Kao izvor električne energije, pruža pouzdanu proizvodnju s visokom energetskom učinkovitošću, niskim emisijama stakleničkih plinova i malim ekološkim otiskom. Kao izvor topline, skalabilna je. Osim toga, ima niske operativne troškove, nudi povećanu učinkovitost osiguravanjem izravne topline te smanjuje potrošnju električne energije za grijanje i hlađenje.

Korištenjem geotermalne energije smanjuje se potrošnja konvencionalnih energenata, što rezultira pozitivnim utjecajem na okoliš.

Potencijal Hrvatske

Hrvatska posjeduje velik potencijal za razvoj geotermalne energije, posebice na područjima geotermalnih izvora kao što su Podravina, sjeverozapadna Hrvatska, Međimurje i Zagorje.

Benefiti geotermalne energije

Proizvodnja geotermalne energije moguća je tijekom cijele godine. Uz proizvodnju električne energije, moguće je i korištenje toplinske energije geotermalne vode u različite svrhe. Primjerice, grijanja i hlađenja stambenih i poslovnih zgrada ili plastenika.

Korištenje punog geotermalnog potencijala može imati multiplikacijski efekt na razvoj, posebice u razvitku industrijskih i poduzetničkih parkova. Ovaj oblik energije može se koristiti i u sinergiji u različitim industrijama kroz međuindustrijske projekte, uključujući ostale obnovljive izvore energije, ali i neobnovljive (nafta, plin, zeleni vodik).

Lokalna zajednica trebala bi biti jedan od ključnih dionika u procesu razvoja geotermalnih resursa.
Jedan od prijedloga je razvoj poduzetničkih eko parkova, potencijal za grijanje prostora, a treba  razmotriti i mogućnosti koje geotermalna energija može imati u poljoprivrednoj proizvodnji.

U Hrvatskoj je postupak realizacije geotermalnih projekata vrlo složen. Veliku zapreku predstavljaju administracija i birokracija. Potrebno je pojednostavniti cijeli proces za geotermalne projekte na maksimalno 2 godine, ali i jasnije definirati nacionalnu politiku prema ovoj vrsti energije.

Hrvatske brojke

Na području Hrvatske postoji 75 geotermalnih prostora koji imaju potencijal za proizvodnju energije, od čega je nešto više od ⅖ pogodno za proizvodnju električne energije, a ostali za dobivanje toplinske energije. Ukupan energetski potencijal procjenjuje se na više od 1 GW, a trenutno je u funkciji samo 1 geotermalna elektrana na području Bjelovara.

Hrvatska se nalazi u ranoj fazi iskorištavanja geotermalne energije. Trenutno ima 7 eksploatacijskih polja geotermalne vode i 28 istražnih prostora geotermalne vode koji su rasprostranjeni na području Međimurja, Podravine, Pokuplja i Slavonije.

Od ukupno 28 istražnih prostora, 11 pripada privatnim investitorima koji su zainteresirani za proizvodnju električne energije, a 5 onima koji su prepoznali potencijale geotermalne energije u toplinskoj energiji ili poljoprivredi. Preostalih 12 istražnih prostora pripada jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale potencijal iskorištavanja geotermalne energije.

Potrebna velika ulaganja u geotermalne projekte

Geotermalni projekti zahtijevaju velika ulaganja. Cijena iznosi 4-5 milijuna eura po bušotini, a potrebne su minimalno 2 bušotine po lokaciji. Jedna bušotina potrebna je za proizvodnju, a druga za povrat vode i podržavanje ležišnog tlaka. Prema procjenama, 1 MW iz geotermalne energije košta 5-6 milijuna eura, a svaki istražni prostor zahtjeva minimalno 10 do 20 MW.

Važno odabrati pravi model financiranja

Investitorima u geotermalne elektrane potrebno je omogućiti jednostavniji pristup kako bi se lakše odlučili za ulazak u projekte.

Osim toga, potrebno je osvijestiti gradove i općine da počnu razmišljati o uporabi geotermalnih toplinskih potencijala, jer je takva vrsta energije pogodna za poslovne zone, poljoprivredne projekte, ali i turizam.

Ono najbitnije, potrebno je pronaći odgovarajući model financiranja, razmotriti mogućnost financiranja iz europskih fondova, ali i razmotriti mogućnost javno-privatnog partnerstva.

Izvor:
Večernji.hr (Objavljeno: 8. ožujka 2024.)