Klimatske promjene, previsoke cijene fosilnih goriva, državne potpore i poticaji… Sve je više razloga za ubrzanje energetske tranzicije, što objašnjava rastući entuzijazam među hrvatskim kućanstvima za proizvodnju obnovljive energije kod kuće i instalaciju solarnih odnosno fotonaponskih elektrana.

Fotonaponske elektrane omogućuju vam proizvodnju 100% zelene električne energije pomoću solarnih panela i izravno korištenje za napajanje vašeg doma. Na taj način postižete autonomiju, pomažete u zaštiti okoliša i gotovo najvažnije od svega – ostvarujete značajne uštede na računu za električnu energiju.

Dakle, što je zapravo fotonaponska elektrana? Kako rade i koje su njihove prednosti i mane? Koliki su troškovi instalacije solarne elektrane i koliko su isplative? U ovom vodiču za solarne elektrane odgovorit ćemo na ova i mnoga druga pitanja.

Oslobodite snagu sunca i uštedite novac!

Zatražite ponudu za solarnu elektranu već danas!

Što je fotonaponska elektrana?

Fotonaponska elektrana je instalacija koja hvata energiju sadržanu u sunčevoj svjetlosti kako bi je pretvorila u električnu energiju. Postoje solarne elektrane različitih veličina i snaga, od malih kućnih instalacija do fotonaponskih polja od nekoliko hektara.

Solarne elektrane postavljaju se na krovove i pročelja privatnih kuća i poslovnih zgrada (farme, industrijske ili komercijalne zgrade, sjenila za parkirališta itd.) ili jednostavno na tlu.

Kako radi fotonaponska elektrana?

Solarni paneli za hvatanje sunčeve energije

Srce fotonaponske instalacije čine solarni paneli. Ovi moduli uglavnom se sastoje od silicijskih ćelija, koje hvataju energiju sunca i pretvaraju je u električnu pomoću fotoelektričnog učinka. To je fizikalna pojava kod koje djelovanjem elektromagnetnog zračenja dovoljno kratke valne duljine dolazi do oslobađanja elektrona iz osvjetljenog materijala i stvaranja istosmjerne električne struje.

Međutim, istosmjerna struja se ne može koristiti za napajanje električnih uređaja pa tu na scenu stupaju inverteri.

Inverteri za pretvaranje istosmjerne u izmjeničnu struju

Istosmjernu struju koju proizvedu fotonaponske ćelije šalju se u inverter koji ju čini kompatibilnom s električnom instalacijom zgrade i/ili distribucijskom mrežom.

Postoje dvije vrte invertera:

 • Centralni inverter – jedinstven za cijelu instalaciju
 • Mikro inverter – svaki spojen na jedan li dva solarna panela

Transformator za podizanje napona

Izmjenična struja koju generira inverter može se koristiti izravno za napajanje kućanstva ili se šalje u distribucijsku mrežu i prodaje. U slučaju distribucije proizvedene el. energije, ona prvo mora proći kroz transformator, koji povećava trenutni napon kako bi bio kompatibilan s javnom mrežom.

Nakon toga, električna energija koju proizvodi fotonaponska elektrana konačno se prenosi u javnu mrežu i distribuira potrošačima.

Fotonaponski paneli na krovu obiteljske kuće

Različite vrste fotonaponskih elektrana

Fotonaponska elektrana na krovu

Solarni paneli najčešće se postavljaju na krov građevine jer tako imaju najbolju izloženost sunčevoj svjetlosti. Jedini nedostatak ove vrste postrojenja predstavlja nagib solarnih panela, koji nije fleksibilan i najčešće ovisi o postojećem nagibu krova.

Međutim, to ima mali utjecaj na isplativost solarne elektrane jer većina krovova ima nagib od 30°, što je preporučeni kut za montažu panela.

Prizemna fotonaponska elektrana

Prizemna fotonaponska elektrana naširoko se koristi za velike solarne parkove smještene na nekoliko hektara zemlje. Elektrana Cestas, u blizini Bordeauxa, odličan je primjer: prostire se na 258 hektara površine i ima 983.500 solarnih panela.

Velika prednost prizemne fotonaponske elektrane je mogućnost odabira optimalne orijentacije i nagiba panela, koristeći odgovarajuću konstrukciju za pričvršćivanje.

Međutim, kako bi prizemni solarni park postigao maksimalnu učinkovitost, ključno je osigurati da nijedna okolna prepreka ne zaklanja sunčevu svjetlost.

Fotonaponska elektrana na fasadi

Ne možete postaviti solarne panele na svoj krov (zasjenjena područja, loša orijentacija i sl.) i nemate dovoljno veliko zemljište za instalaciju prizemnog solarnog parka? Možete se odlučiti za postavljanje solarnih panela na fasadu vašeg objekta.

Međutim, ovaj izbor općenito ograničava veličinu postrojenja, posebno zbog prisutnosti prepreka za instalaciju (vrata, prozori).

Fotonaponsko sjenilo

Fotonaponsko sjenilo je sklonište opremljeno solarnim pločama koje štiti automobile od vrućine sunca i vremenskih nepogoda uz proizvodnju električne energije.

Ova vrsta konstrukcije vrlo često se koristi u trgovačkim centrima i poslovnim parkiralištima te u manjoj mjeri u privatnim kućama.

Fotonaponska elektrana
Sunčana elektrana Cestas, jedna od deset najvećih u svijetu

Izvor slike: www.eiffageenergiasistemas.com

Prednosti fotonaponske elektrane

Vrlo isplativa instalacija

Solarna elektrana danas je jedan od najprofitabilnijih obnovljivih izvora energije, budući da je:

 • Cijena solarnih panela u padu u posljednjih deset godina
 • Efikasnost se poboljšava s vremenom i tehnološkim inovacijama (PERC, bifacijalni solarni paneli)

 • Radni vijek solarnih panela je do 25 godina

Ove prednosti vlasnicima fotonaponskih elektrana nude vrlo dobar dugoročni povrat ulaganja.

Obnovljiva energija

Sunce je neiscrpan izvor energije, za razliku od fosilnih izvora kao što su plin, nafta i ugljen. Osim toga, iako količina sunčeve svjetlosti varira od regije do regije, sunce je besplatno dostupno svima i omogućuje učinkovito smanjenje energetske ovisnosti o HEP-u ili čak da ga se u konačnici oslobodimo.

Odgovorna energija

Solarni paneli ne stvaraju stakleničke plinove, niti onečišćenje pri proizvodnji električne energije. Stvoren ugljični otisak uglavnom je posljedica njihove proizvodnje i transporta.

Životni vijek solarnih panela je oko 25 godina, a oko 95% materijala prisutnih u solarnim pločama danas se mogu u potpunosti reciklirati.

Modularna instalacija

Postoji mnogo načina za postavljanje fotonaponske elektrane: na krovu, fasadi, na tlu, na vodi… Mogućnosti ne manjka!

Ova prilagodljivost je idealna za iskorištavanje solarne energije gdje god se nalazi potencijalno područje instalacije.

Jednostavno i jeftino održavanje

Održavanje solarnih panela iznimno je brza i jednostavna operacija: samo jednom ili dvaput godišnje trebate očistiti njihovu staklenu površinu mekom krpom i vodom bez pritiska.

Subvencije za fotonaponske elektrane

Država je uspostavila subvencije kako bi pomogla pojedincima i poduzetnicima da ostvare svoju energetsku neovisnost postavljanjem fotonaponskih panela:

Nedostatak solarnih elektrana je povremena proizvodnja električne energije. Solarne elektrane rade slabije po ružnom vremenu.

Nedostaci fotonaponskih elektrana

Povremena proizvodnja

Bez sunčeve svjetlosti (drugim riječima noću), vaša fotonaponska elektrana ne radi, a kada je količina sunčeve svjetlosti premala (oblačno ili kišovito vrijeme, zima itd.), njegova proizvodnja može biti nedostatna za osiguranje učinkovite vlastite potrošnje ili značajne količine preprodaje.

Da biste mogli trošiti električnu energiju i kada je ne proizvodite trebate biti povezani s javnom mrežom, kako biste nadoknadili manjak proizvodnje. Povezivanje s mrežom također je bitno kako biste mogli prodati cijelu ili dio energije proizvedene u vašoj solarnoj elektrani.

Koristite baterije za obnovljivu energiju

Problem s povremenom proizvodnjom možete riješiti korištenjem baterija za pohranu električne energije, kako biste imali koristi od svoje fotonaponske elektrane u bilo koje doba dana ili noći.

Precizni uvjeti ugradnje

Kako bi se osigurala najbolja moguća izvedba, za ugradnju solarnih panela treba ispuniti sljedeće uvjete:

 • Južna orijentacija ili eventualno jugoistok ili jugozapad
 • Nagib koji čini kut od 30° u odnosu na tlo
 • Potpuno odsustvo zasjenjenog područja

Ovi kriteriji ponekad mogu predstavljati složena ograničenja koja treba prevladati za kućanstva ili tvrtke koje žele instalirati fotonaponsku elektranu.

Oslobodite snagu sunca i uštedite novac!

Zatražite ponudu za solarnu elektranu već danas!

Koliko košta fotonaponska elektrana?

Cijena fotonaponske elektrane uvelike varira, jer u potpunosti ovisi o nekoliko čimbenika:

 • Veličina i snaga instalacije
 • Broj solarnih panela i njihova tehnologija
 • Izbor marki i modela cjelokupne opreme (moduli, inverteri, itd.)
 • Ugradbena površina (krov, pod, fasada, voda itd.) i način ugradnje (natkrivanje, integracija u objekt, ugradnja na plovke itd.)

Ako razmišljate o investiranju u solarnu elektranu, ispunite upitnik za izradu ponude za solarnu elektranu kako biste dobili preciznu i personaliziranu procjenu cijene vašeg solarnog projekta.

Zaključak

Bez obzira na veličinu, snagu ili način postavljanja, fotonaponska elektrana je sustav za proizvodnju energije koji ima mnoge prednosti za pojedince, tvrtke i zajednice.

Prije svega, dobra produktivnost i velika izdržljivost solarne elektrane čine ulaganje dugoročno isplativim. Također, solarne elektrane moguće je postaviti na mnoga mjesta, bilo da se radi o ravnom ili kosom krovu, fasadi, tlu ili vodenim površinama.

U konačnici, u ovom kritičnom razdoblju klimatskih promjena, solarne elektrane predstavljaju pouzdanu, obnovljivu i odgovornu alternativu fosilnim izvorima električne energije.

Reference:
energianaturalis.hr
solenergy.com.ph
aurorasolar.com
nasuncanojstrani.hr