Mnogi proizvođači iz obnovljivih izvora energije, poput vjetra ili sunca, ove su godine ostvarili izrazito visoku dobit, uz tržišne povrate dovoljno visoke da opravdaju raskid ugovora s državom i gubitak subvencija. A sada postoji mogućnost i da izbjegnu novi dodatni porez.

Mnogi među njima vjerojatno ga neće platiti ni ako je njihova dobit rasla 30% ili 50% pa i 100%, ako su svaki objekt registrirali kao posebnu tvrtku.

Osim toga, nejasno je hoće li tvrtke koje su u trgovini energetskim dobrima ostvarile rast dobiti veći od 20%, poput naftnih derivata, prirodnog plina i ugljena, trebati dodatno oporezivati ​​ako ostanu ispod 300 milijuna kuna prihoda, iako je u početku ideja bila oporezovati one koji su iskoristili nepovoljnu gospodarsku situaciju te uspjeli zaraditi na ratu u Ukrajini i energetskoj krizi.

Prema Vladinom prijedlogu zakona o dodatnom porezu, porezni obveznici trebali bi biti poduzetnici koji ostvaruju prihod veći od 300 milijuna kuna, bez obzira na djelatnost, ako im je ovogodišnja dobit 20% veća od prosječne dobiti prethodne četiri godine.

Kako mnogi poduzetnici u elektroenergetskom sektoru za svaku elektranu registriraju posebnu tvrtku, te tvrtke mogu ostati ispod granice od 300 milijuna kuna prihoda, čak i one koje su raskinule ugovore s državom zbog višestrukih poskupljenja struje. Zbog toga je do početka studenoga raskinuto čak 66 takvih ugovora.

Umjesto toga, prijedlog je da se EU bori protiv skupe električne energije ograničavanjem cijena na 180 MWh. No, prije ovih ograničenja mnoge su tvrtke ostvarile visoku dobit i ostale izvan poreznog okvira.

Izvor:
tportal.hr (Objavljeno: 22. studenog 2022.)