Zašto loše iskorištavamo energiju sunca i vjetra?

By Published On: 2 lipnja, 2023Categories: Održivi razvojTags:
Zašto loše iskorištavamo energiju sunca i vjetra?

Dozvole za stavljanje u mrežu solarnih elektrana

U Hrvatskoj se dozvole za stavljanje u mrežu solara čekaju 48 mjeseci, za vjetroelektrane 120 mjeseci, a rokovi Europske unije su postavljeni na 24 mjeseca. Planu Europe da se boljim povezivanjem mreža za prijenos električne energije proizvedene iz sunca i vjetra na kontinentu zamijeni ruski plin i ukine ovisnost o njemu mogla bi velik problem predstavljati birokracija. Naime, u Europskoj uniji presporo se izdaju dozvole za gradnju solara i vjetroelektrana, a najsporije u Hrvatskoj.

Za razliku od Europske unije, u kojoj je kapacitet solarnih elektrana lani povećan za gotovo 50% u odnosu na godinu ranije te je instalirano 16 gigavata novih kapaciteta vjetroelektrana, u Hrvatskoj u istome razdoblju nije sagrađena niti jedna vjetroelektrana, a sunčane elektrane zadovoljavaju tek 1% potreba za električnom energijom.

Kao glavne faktore sporog razvoja ovih obnovljivih izvora energije investitori su istaknuli tvrtke:

  • Hrvatska elektroprivreda – Operator distribucijskog sustava (HEP ODS)
  • Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS)
  • resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
  • Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Njima se obično pribrajaju i lokalne vlasti koje kasne s prostornim planovima u koje bi se treble uklopiti elektrane i pripadajuća infrastruktura.

Uloga HEP ODS-a, kada je u pitanju izgradnja solara, nezaobilazna je. Čak i ako se solarna elektrana gradi na obiteljskom imanju za vlastite potrebe, ne može se pustiti u rad bez dokumenta koji se zove elektroenergetska suglasnost (EES) HEP ODS-a. Ishođenje EES-a može se odvijati u dvije procedure: za jednostavno priključenje na mrežu, ako je riječ o elektrani slabije snage, i složeno priključenje, ako se radi o elektrani jače snage.

Prema informacijama s tržišta, postupci koji prethode postavljanju zahtjeva ulagatelja u solare za izdavanje EES-a, poprilično su se ubrzali, a kada je u pitanju rok u kojem HEP ODS izdaje EES može se raditi o mjesecima.

Izvor:
Jutarnji list (Objavljeno: 29. travnja 2023.)