27. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, održana je od 6. studenog do 20. studenog 2022. u Sharm El Sheikhu u Egiptu. Cilj konferencije bio je donijeti sporazum kojim će se ubrzati globalna klimatska akcija kroz smanjenje emisija, povećane napore prilagodbe i poboljšane tokove odgovarajućeg financiranja, a pravedna tranzicija ostaje prioritet za zemlje u razvoju diljem svijeta.

Ekstremne vremenske nepogode od vrućina, poplava, šumskih požara postale su svakodnevica naših života.

Važnost primjerenosti i predvidljivosti financiranja klimatskih promjena ključna je za postizanje ciljeva. U tu svrhu postoji potreba za povećanom transparentnošću financijskih tokova i olakšanim pristupom kako bi se zadovoljile potrebe zemalja u razvoju. Unapređenje partnerstva i suradnje pomoći će u ostvarivanju tih ciljeva i osigurati da svijet usvoji otporniji i održiviji ekonomski model u kojem su ljudi u središtu klimatskih razgovora. Vlade, privatni sektor i civilno društvo trebaju raditi zajedno, kako bi promijenili način na koji komuniciramo s našim planetom. Moramo uvesti nova rješenja i inovacije koje pomažu u ublažavanju negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Koji su rezultati konferencije te što je sadržano u novom sporazumu?

Uključene strane su se složile oko povijesnog fonda za gubitke i štete na COP27 za potporu zemljama u razvoju koje su posebno osjetljive na štetne učinke klimatskih promjena. U sklopu novog fonda donatori će doprinositi globalnom fondu za spašavanje života od katastrofa povezanih s klimatskim promjenama. Ovo pitanje je po prvi puta bilo u fokusu dnevnog reda COP-a, a napredak u njegovu financiranju ključan je dio uspjeha COP27.

Pariški sporazum ostaje netaknut. Obveze iz sporazuma su ponovno potvrđene i ojačane. Uključene strane su se ponovno obvezale na očuvanje cilja od 1,5 °C za porast globalne temperature te je postignut značajan napredak u pogledu klimatskih pitanja na svim područjima u razgovorima o klimatskim promjenama.

Sporazum poziva multilateralne razvojne banke i međunarodne financijske institucije da reformiraju prakse i prioritete kako bi osigurali pojednostavljeni pristup financiranju klimatskih promjena.

“Duboko vjerujem da je COP27 prilika da pokažemo jedinstvo protiv egzistencijalne prijetnje koju možemo nadvladati samo zajedničkim djelovanjem i učinkovitom provedbom.” ~ Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi

Izvor:
unfccc.int