Cilj za 2024.: utrostručiti broj solara i krenuti s istraživanjem geotermalne energije

By Published On: 17 siječnja, 2024Categories: Održivi razvojTags:
Cilj za 2024.: utrostručiti broj solara i krenuti s istraživanjem geotermalne energije

Trenutno stanje

Proizvodnja električne energije u kućanstvima iz solarnih elektrana podmiruje potrebe kućanstva za oko 9 mjeseci, a krajem 2022. godine Hrvatska je raspolagala s oko 800 megavata u vjetroelektranama i s oko 330 megavata u solarima.

U Hrvatskoj je posljednjih godina napravljen značajan pomak u segmentu obnovljivih izvora energije, posebice solarnih elektrana, a velik trud i sredstva kontinuirano se ulažu i u istraživanje geotermalnih izvora energije. Konkretno, uloženo je 400 milijuna eura. Osim toga, radi se i na razvoju gospodarstva temeljenog na vodiku.

Ciljevi

Cilj Hrvatske je do kraja 2024. godine posjedovati 1 500 megavata instalirane snage solarnih elektrana te imati 3 puta više solarnih elektrana u odnosu na 2023. godinu.

Europska unija je europskim zelenim planom postavila vlastiti cilj: postati prvi klimatski neutralan kontinent, koji podupire i Hrvatska.

Zelena tranzicija kao smjer budućeg razvoja

Zelena tranzicija je u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine postavljena kao smjer budućeg razvoja države. Prioriteti Hrvatske su prilagoditi se klimatskim promjenama, biti energetski učinkovit te prijeći na čistu energiju.

Energetska kriza zbog rata te klimatski poremećaji krojači su trenutne situacije, a ukazuju i na važnost energetske tranzicije, povećanja ulaganja u obnovljive izvore energije te postizanje energetske neovisnosti.

Hrvatska bi za 5-6 godina trebala imati 5 novih energana u kojima će se proizvoditi električna energija iz čistih izvora za 200 tisuća kućanstava, a geoterme bi se trebale koristiti i za toplinarstvo.

Pomoć vlade RH u energetskoj transformaciji

Energetska transformacija predstavlja dugotrajan i kompleksan proces koji zahtjeva velika ulaganja, a suočava se i s brojnim izazovima. Međutim, vlada RH aktivno pomaže poduzetnicima kako bi uspjeli u svojim namjerama, od mjera u covid-krizi, do intervencija u cijenama naftnih derivata, električne energije i plina.

Novčani poticaji

Potpisni su ugovori kojima će biti dodijeljeno 45 milijuna eura za više od 160 hrvatskih poduzeća za izgradnju solarnih elektrana. Osim toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je poticaje u ukupnoj vrijednosti od 120 milijuna eura za obnovljive izvore energije namijenjene građanima i gospodarstvu.

Potencijal vodika

Hrvatska posjeduje velik prirodni potencijal za obnovljive izvore energije. Najrazvijenije elektrane su na kopnu, a imaju potencijal i za razvoj na moru.

Napuštanje vjetroparkova i solarnih parkova te okretanje geotermalnoj energiji trend je koji se događa u Europi. Trend prijenosnih sustava je neprenošenje energije mrežom, nego potrošnja i stvaranje energije na istom mjestu. Međutim, vodik se može proizvoditi i iz organskog otpada.

Agencija za ugljikovodike investitorima koji ulažu u geotermalnu energiju može dati pristup podacima za 191 bušotinu s područja Hrvatske za lokacije na kojima su utvrđeni geotermalni potencijali.

Kontinentalni, odnosno panonski dio Hrvatske, posjeduje velike zalihe fosilne vode koja se može iskoristiti za grijanje, hlađenje i poljoprivredu.

Izvor: Jutarnji.hr (Objavljeno: 6. prosinca 2023.)