Cijene hrane u lipnju na najnižoj razini u više od dvije godine

By Published On: 24 srpnja, 2023Categories: HranaTags:
Cijene hrane u lipnju na najnižoj razini u više od dvije godine

Cijene hrane u lipnju pale su, spustivši se na najnižu razinu u više od dvije godine pod pritiskom pojeftinjenja šećera, biljnih ulja i žitarica.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u lipnju za 1,4% u odnosu na revidiranu vrijednost u svibnju i iznosio je u prosjeku 122,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od travnja 2021. godine. To znači i da je bio za 23,4% niži nego u rekordnom ožujku 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata.

Najviše je u lipnju pojeftinio šećer, za 3,2% u odnosu na svibanj, potaknut dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom.

Izrazito su pojeftinili i biljna ulja i žitarice, za 2,4% i 2,1% u odnosu na svibanj. Cijene biljnih ulja spustile su se na najnižu razinu od studenog 2020. godine budući da je pojeftinjenje palminog i suncokretovog ulja nadjačalo poskupljenje sojinog i ulja uljane repice. Pad cijena žitarica odražava pojeftinjenje većine proizvoda, uključujući pšenicu, rižu, kukuruz, ječam i sirak.

Indeks mliječnih proizvoda pokazuje pad cijena za 0,8% u odnosu na svibanj, a indeks mesa njihovu stagnaciju.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 7. srpanja 2023.)