Cijene hrane

Cijene hrane pale su u svibnju na najnižu razinu u dvije godine, budući da je pad cijena biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda prevagnuo nad poskupljenjem šećera i mesa, izvijestila je u petak agencija Ujedinjenih naroda FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u svibnju na najnižu razinu od travnja 2021. godine. U odnosu na prošlogodišnji ožujak, kada je dosegla najvišu razinu otkada FAO objavljuje izvješća, njegova je vrijednost niža za 22%.

Najviše su u svibnju pojeftinila biljna ulja, za gotovo 9% u odnosu na travanj, odražavajući velike zalihe i slabu potražnju za palminim uljem. Značajno su pojeftinile i žitarice, za 4,8%, zbog pojačane opskrbe i produljenja sporazuma o izvozu žitarica iz regije Crnog mora.

FAO je ipak upozorio na kontinuirano poskupljenje riže, djelomično zbog smanjene opskrbe iz nekih izvoznica.

Pad je iskazao i indeks koji prati kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, za više od 3%, odražavajući zamjetno pojeftinjenje sireva i sezonsko povećanje proizvodnje mlijeka.

Šećer je pak u svibnju poskupio četvrti mjesec zaredom, i to za 5,5% u odnosu na travanj, potaknut smanjenom ponudom. Dodatni poticaj cijenama šećera bila su i kašnjenja u isporukama zbog oštre konkurencije soje i kukuruza u Brazilu.

Blago je u svibnju poskupilo i meso, za 1% u odnosu na travanj, zbog kontinuirano snažne uvozne potražnje za mesom peradi u Aziji i smanjenom ponudom govedine u SAD-u.

Inflacija

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se šesti put zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5%.

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine usporila je na 7,9% na godišnjoj razini što predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka prošle godine.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosi 13,5%, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,5%, za usluge 8%. Istodobno, cijene energije su pale za 3,1%.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 2. lipnja 2023.)