Blagi pad u europskoj maloprodaji u srpnju

By Published On: 2 listopada, 2023Categories: Gospodarski trendoviTags:
Blagi pad u europskoj maloprodaji u srpnju

U srpnju je zabilježen blagi pad prometa u maloprodaji eurozone i EU-a u, što se očitovalo kroz smanjenu prodaju goriva. Međutim, u Hrvatskoj je prodaja stagnirala. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU-a pao je za 0,2 odnosno za 0,3%, u odnosu na lipanj kada je na oba područja porastao za 0,2%.

Dogodio se i oštar pad prometa na benzinskim postajama za 1,2% u eurozoni, odnosno za 1,1% u EU. S druge strane, dogodio se i blagi porast prodaje hrane, pića i duhanskih proizvoda u eurozoni za 0,4%, dok je u EU rast bio 0,2%, kao i u lipnju.

Rast prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda bio je oko 0,5%.

Kretanje prometa po članicama EU

Pad prometa u maloprodaji Najveći pad prometa u maloprodaji među članicama EU na mjesečnoj razini zabilježen je u Danskoj i Irskoj od 2,3%. Nakon toga slijedi Nizozemska s padom od 1,4% te Luksemburg s 1,3%.

U Hrvatskoj je promet stagnirao. Odnosno, zadržao se na razini iz prethodnog mjeseca, kada se smanjio za 1,2%.

Međutim, u Poljskoj i Finskoj promet je porastao za 0,1%, a u Bugarskoj je pao za isti postotak. Najveći rast prometa zabilježen je u Portugalu koji je bio 1,1%, Švedskoj 1% te Cipru za 0,8%.

Kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone, na godišnjoj razini, pao je u srpnju za 1% kao i u prethodnom mjesecu. U EU pad prodaje goriva bio je 1,2%, nakon  što je u lipnju zabilježen pad od 1,1%.

U srpnju je najviše pao promet na benzinskim postajama, za 3,4% u eurozoni te za 3,9% u EU. Smanjila se i prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2,2% u eurozoni i za 2,4% u EU.

Pad prodaje na godišnjoj razini

Najveći postotak pada prometa na godišnjoj razini u srpnju zabilježen je u Sloveniji gdje je pad bio 16,3%. Zatim slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8,6% i 7,6%.

U Hrvatskoj je u srpnju promet u maloprodaji prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 0,9 %, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast prodaje na godišnjoj razini

Najveći rast prodaje zabilježen je u Španjolskoj s postotkom od 8,6 u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Zatim slijede Cipar s porastom od 8% te Luksemburg s 6,9%.

Izvor:
Ja TRGOVAC (Objavljeno: 6. rujna 2023.)