Elektroenergetsko izvješće za svibanj 2023.

Dobra hidrološka slika vidljiva je u energetskim kretanjima za prvih pet mjeseci ove godine, što je rezultiralo dobrim gospodarskim pokazateljima i elektroenergetskom bilancom.

U svibnju je Hrvatska ponovno izvozila električnu energiju, ponajviše zahvaljujući velikom dotoku voda i povećanoj proizvodnji hidrocentrala. Vidljiva su tri iznadprosječna i dva ispodprosječna hidrološka mjeseca u prvih pet mjeseci ove godine. No, mjesec svibanj se ističe kao hidrološki najbolji te je vidljivo veliko punjenje akumulacija tijekom svibnja.

Vidljiv je veliki rast proizvodnje sunčanih elektrana zbog ulaska u pogon novih proizvodnih kapaciteta, kao i povećanje proizvodnje vjetroelektrana zbog povoljnih vjetrova, ali i malo smanjenje proizvodnje elektrana na biomasu i bioplin te proizvodnje geotermalnih kapaciteta.

Zbog veće proizvodnje elektrana u Hrvatskoj u odnosu na potrošnju ostvaren je saldo razmjene u izvozu električne energije u svibnju od 302 GWh.

Europska mreža

Povezana europska prijenosna mreža s međunarodnim interkonekcijama omogućuje usmjeravanje tokova električne energije diljem Europe. Ova mreža je neophodna za sigurnost opskrbe, stvaranje europskog tržišta električne energije i integraciju obnovljivih izvora energije. Povezuje 35 zemalja koje razmjenjuju električnu energiju diljem kontinenta. Međusobne veze također omogućuju udruživanje proizvodnih kapaciteta i učinkovito iskorištavanje energetske komplementarnosti europskog teritorija.

Pored želje za stvaranjem europskog tržišta električne energije, interkonekcije omogućuju dobavljaču električne energije da svoju energiju prodaje kupcu koji se nalazi u drugoj zemlji Europske unije. Oni stoga predstavljaju fizičku potporu za funkcioniranje tržišta koja omogućuje optimizaciju proizvodnog parka (konvencionalnog ili obnovljivog) na europskoj razini.

Sve veći prodor obnovljivih izvora ne samo da smanjuje razinu cijena na tržištu, već također povećava volatilnost. Sukladno tome, to pojačava kritični problem profitabilnosti konvencionalnih proizvodnih kapaciteta kada velika proizvodnja, posebno sunčanih elektrana, spusti cijene na nulu ili ispod nule te prijeti opstanku termoelektrana potrebnih za osiguranje sigurnosti opskrbe kad izostane proizvodnja iz obnovljivih izvora.

Više informacija možete pronaći u članku dostupnom na linku.

Izvor:
OIE Hrvatska (Objavljeno 12. lipnja 2023.)