2,7 bilijuna dolara godišnje potrebno za nultu stopu emisije CO2

By Published On: 9 listopada, 2023Categories: Održivi razvojTags:
2,7 bilijuna dolara godišnje potrebno za nultu stopu emisije CO2

Kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena, idealno bi bilo kada bi svijet ograničio prosječni globalni rast temperature u ovom stoljeću na 1,5 stupnjeva Celzija.

Zbog toga, brojne su se zemlje obvezale na ugljičnu neutralnost do sredine stoljeća, međutim većina zemalja neće moći ostvariti ciljeve koji su zadani ni do 2030., a kamoli one koje bi trebalo ostvariti do 2050.

Nulta stopa emisije CO2 podrazumijeva smanjenje emisija stakleničkih plinova što je više moguće blizu nule, dok bi preostale emisije iz atmosfere ponovo apsorbirale šume i oceani. No, s trenutnim emisijama štetnih plinova teško će se moći obuzdati rast globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija do 2050. godine. Izglednije je da svijet ide prema zatopljenju za 2,5 stupnjeva Celzija do 2050.

S ciljem dekarbonizacije energetskog sektora, godišnje će trebati investirati 1,9 bilijuna dolara što bi trebalo povećati na 2,7 bilijuna dolara kako bi se globalno zatopljenje zadržalo na 1,5 stupnjeva Celzija. Bit će potrebno tri četvrtine te investicije za sektor infrastrukture i električne energije. Obnovljivi izvori energije, kao što su solarne ili energije vjetra, trebali bi postati glavni izvor opskrbe električnom energijom kako bi se osnažila elektrifikacija prometa i transporta te proizvodnja zelenog vodika i postigla nulta stopa emisije CO2.

No, ne smije se zaboraviti da će nafta i plin i dalje imati svoju ulogu u razdoblju prelaska na obnovljive izvore energije.

Izvor:
tportal.hr (Objavljeno: 14. rujna 2023.)