Velika zagonetka mnogim tvrtkama i vanjskim promatračima istih jest predavanje vlastith zadataka tvrtke trećoj strani. Naime, pitanje koje si postavljaju jest: „zašto tvrtke zapošljavanju vanjske savjetnike, a rješavaju svoje probleme same, uz pomoć vlastite radne snage, bilo da je riječ o smanjenu troškova ili pak ulasku na novo tržište. Međutim, mnogo je razloga zbog kojih tvrtke uistinu trebaju vanjske savjetnike, a ako ste ikada razmišljali postati konzultantom, ili o outsourcanju jednoga, u nastavku pročitajte razloge zbog kojih tvrtke najčešće zapošljavaju vanjske konzultante, a donosi ih renomirana konzultantica Alexandra Nuth.

1. Razmišljanje izvan okvira

Bez da su vezani za određene načine rada ili za povijesnu kulturu i metode tvrtke, konzultanti su u mogućnosti svoju objektivnost rasporediti prema važnim kreativnim rješenjima te razmišljati izvan okvira („out of box“).

Oni su u mogućnosti pružiti revolucionarne uvide i strateško razmišljanje u suprotnosti s onim o čemu je klijent obično mogao razmišljati.

2. Neovisnost

Za razliku od zaposlenika, koji mogu biti pod utjecajem poslovne i unutarnje kulture tvrtke koja unajmljuje konzultantske usluge, savjetnici ulaze u posao oslobođeni bilo kakvim nametnutim perspektivama. Drugim riječima, oni sami unose novu, neovisnu perspektivu. Također, savjetnik koji je dobar u svom poslu uvijek i isključivo zadatku pristupa objektivno i nepristrano.

3. Ekspertiza

Ekspertiza je jedan od najlogičnijih i najučestalijih razloga zapošljavanja vanjskih savjetnika ili konzultanata. Najčešće je njihovo djelovanje ograničeno na vrlo usko područje, što omogućuje detaljnu stručnost te pružanje maksimalnog potencijala novih modela i metoda potrebnih za poslovanje bilo kojeg sektora ili organizacije.

4. Vjerodostojnost

Nije neobično da se konzultanti zapošljavanju prilikom važnih promjena ili projekata u tvrtkama. Ponekad organizacijama treba jednostavno samo pouzdani par ruku i očiju da ih nadgleda. U industriji koja ne zahtijeva status ovlaštenika, reputacija često služi kao osiguranje kvalitete i vjerodostojnosti, jer su konzultantske kuće s poznatim dosadašnjim evidencijama pokazale stručnost u širokom spektru područja i svake godine rade s tisućama klijenata širom svijeta kako bi riješile razne poslovne probleme i potakle rast.

5. Teške odluke

Budući da su objektivni, savjetnici također mogu dobiti zadatak da donose teške odluke. Primjer teške odluke je smanjenje broja osoblja koje može imati štetan utjecaj na tim ukoliko se interno upravlja. Savjetnici pak imaju objektiv kroz koji mogu prepoznati gdje po potrebno napraviti rezove i to s dovoljnom količinom empatije, ali i (obavezne) emocinalne udaljenosti.

6. Isplativost

Osim neposrednih naknada isplaćenih savjetniku, organizacije koje angažiraju vanjsku ekspertizu za pojedinačne projekte ne stvaraju ni režijske troškove, ni troškove za opskrbu računalima, a u konačnici ni troškove radnog prostora. Osim toga, nakon što je projekt završen, savjetnici mogu biti „umirovljeni“, što znači da organizacija više ne snosi nikakve troškove. S druge strane, prilikom zapošljavanja stalnog člana osoblja, tvrtke će trebati isplaćivati plaću tijekom cijele godine, pri čemu može doći do kompliciranog postupka uklanjanja osobe ukoliko se pokaže neodgovarajućom za određeno radno mijesto.

7. Globalna ljestvica

Neke od najvećih svjetskih konzultantskih tvrtki posluju u više od 100 zemalja. Konzultanti iz takvih tvrtki imaju doseg na globalnom tržištu i imaju kapacitet da pomognu poslovanju na lokalnoj, regionalnoj ili globalnoj razini, dok većina velikih konzultantskih tvrtki ima široku mrežu klijenata u raznim zemljopisnim područjima i poslovnim domenama. To može biti glavni poticaj za poduzeća koja u planu imaju širenje u raznim industrijama, van granica ili na različitim tržištima.

Neometano posluju

U slučaju izvršenja projekta transformacije moglo bi doći do preopterećenja zaposlenika i njihovog udaljavanja od primarnih aktivnosti i dužnosti ili pak može doći do pomanjkanja osoblja. Zapošljavanjem vanjskih suradnika koji pomažu u vođenju projekata transformacije, tvrtke osiguravaju da njihovo svakodnevno funkcioniranje ne ometa njihovo osoblje, dok vanjski suradnici ili konzultanti mogu provoditi promjene usmjerene na projekt.

Kapacitet

Postoje situacije kada tvrtka shvati da jednostavno nema odgovarajući fond stručnjaka iz traženih područja i zato zapošljava vanjske savjetnike. Primjer je manjak IT stručnjaka u vremenima kada se čitavo poslovanje digitalizira. U tom slučaju za tvrtku je nužno unajmljivanje digitalnog ili tehnološkog savjetnika koji će joj pomoći u ispunjvanju hitne potrebe za brzom izgradnjom kapaciteta.

Najbolje prakse u industriji

Široka lepeza iskustva savjetnika dovest će ih u pogodan položaj da imaju uvid u najbolje prakse u raznim industrijama. Na taj način te učeći od najboljih u industriji, vanjski savjetnici mogu pronaći načine za poboljšanje poslovanja klijenta, bilo da je riječ o povećanju u odnosu na tržište, širenju ponude proizvoda, pomoći prilikom reorganizacije i sl.

Kao što možete vidjeti, savjetnici doista mogu pridonijeti tvrtki na mnogo načina, a široka lepeza njihovih interesnih sfera i specijalnosti pokazatelj je da mogu uroniti u vrlo teške situacije, stoga biti savjetnikom nije niti malo lagan posao. Međutim, uzbudljiv zasigurno je!